Restaurateur Matty Matheson uit Toronto staat bekend om veel dingen, maar subtiliteit is daar niet een van. Hij vloekt, hijst en zwaait met zijn handen, en met zijn vele tatoeages, muts en onverzorgde baard ziet hij er een beetje gevaarlijk uit. En het is duidelijk dat hij het zo leuk vindt. Matty Matheson is een merk.
Maar er is één belangrijk ding waarvoor je kan niet hem de schuld geven en dat is een gebrek aan passie. Zijn aanstekelijke enthousiasme en ijver voor zijn nieuwste restaurant Prime Zeevruchtenpaleis in Toronto’s West Queen West is zowel heerlijk als oprecht. En in zekere zin is het nieuwe restaurant off-brand voor Matheson. En dat vindt hij ook leuk.
Zes jaar lang hij en architect Omar Gandhi hebben gewerkt aan elk klein detail van het restaurant dat niet alleen zeevruchten serveert, maar ook steaks en een ambitieus menu met groenten.
Matheson bewondert iconische steakhouses, maar hij heeft ook affiniteit met eenvoudige familierestaurantketens, waaronder het Canadese The Keg. Maar de meest voelbare kenmerken van zijn nieuwste restaurant zijn gebaseerd op zijn herinneringen aan het Blue Goose-restaurant van zijn grootvader, dat nog steeds actief is op Prince Edward Island. Matheson zelf werd 40 jaar geleden geboren in Saint John, New Brunswick.
Hij selecteerde ook een architect die niet bekend staat om restaurantontwerp. Zijn keuze, Omar Gandhi, is een collega-Maritimer gevestigd in Halifax, Nova Scotia en Toronto. Alvorens over iets te beslissen, wilden ze samen elk aspect van het restaurant onderzoeken en analyseren vanuit hun individuele en gemeenschappelijke perspectieven, en hun eerbied voor ambacht, voortreffelijke kwaliteit en warm, gastvrij comfort doordringen.
Maar het comfort van Prime Seafood Palace is verre van dat van een comfortabele vette lepel. In plaats daarvan wordt de gastvrije sfeer gecreëerd door een elegante mix van maritiem, Scandinavisch en Japans minimalistisch design. De belangrijkste componenten zijn hout, leer en messing. Elk materiaal is gekozen vanwege de neiging om een mooie patina op te bouwen die uiteindelijk een gevoel van tijdloze schoonheid zal creëren.
En zoals Gandhi snel aangeeft, is de hoofdrolspeler uiteindelijk licht. De manier waarop het licht wordt verspreid door de koperen schermen en horizontale esdoornplaten roept een sfeer van warmte en een steeds veranderende stemming op.
Het vierkante gebouw zelf is een onopvallende rode bakstenen schuur die nu wit is geverfd met zwarte randen. Binnenin is het meest opvallende kenmerk de hoogte van de hoofdruimte, benadrukt door een enorm tongewelf gemaakt van esdoornhouten latten met een totaal gewicht van meer dan 900 lb.
De luchtige ruimteconfiguratie omvat vier cabines, een paar tafels en een bar. Daarnaast is er wat Matheson The Cottage noemt, met zijn houtgestookte Jotul fornuis gestapeld hout en met lamsleer beklede stoelen.
Elk item is ofwel op maat gemaakt voor het restaurant, of specifiek ingekocht om aan de ontwerpcriteria te voldoen. Maatwerk meubelen zijn bijvoorbeeld gemaakt door Coolican & Bedrijf en op maat gemaakte hanglampen van Verdrag.
Matty Matheson staat bekend als de winnaar op TV Show Burgeroorlogenvoor hosting Matty en Benny eten Amerika uit met platenproducent Benny Blanco en zijn kookprogramma Viceland Het is etenstijd!. Hij heeft ook twee New York Times-bestseller kookboeken, en twee andere restaurants, Matty’s Patty’s en Fonda Balam beide ook in de wijk Queen Street West in Toronto. Daarnaast heeft hij een webshop, matheswonkookgerei kookgerei en populaire YouTube- en Instagram-accounts. Hij is betrokken bij verschillende samenwerkingsverbanden, creëert pop-ups voor de lol en voor winst, en is een frequente gast in tv-shows, waaronder Jimmy Kimmel Live! en cameo in meervalavonturen met Eet smakelijk Brad Leon. – Tuija Seipell